قدم اول؛ نوع کاشی را مشخص کنید

مشخص‌کردن نوع کاشی

نوع کاشی مورد استفاده روی دیوار، بر انتخاب مته و روش سوراخ‌کاری با دریل تاثیر می‌گذارد. کاشی‌های مورد استفاده در دیوار آشپزخانه، حمام و سرویس بهداشتی معمولا سه نوع هستند:


کاشی و سرامیک لعاب‌دار، رایج‌ترین نوع کاشی است که آن را تقریبا در تمام خانه‌های قدیمی پیدا می‌کنید. این نوع کاشی‌ها نسبت به سایر انواع کاشی راحت‌تر سوراخ می‌شوند.

کاشی گلس یا تایل گلس جزء تایل‌های دکوراتیو است که در سال‌های اخیر بیشتر از آن استفاده می‌شود.

کاشی پرسلان شبیه کاشی و سرامیک معمولی است؛ اما استحکام و سختی بسیار بالاتری دارد.

قدم دوم؛ انتخاب مته مناسب، رمز سوراخکاری حرفه‌ای کاشی و سرامیک

انتخاب مته مناسب

در این مرحله از آموزش سوراخکاری سرامیک با دریل، به این نکته توجه کنید که مته استاندارد یا مته فولادی انتخاب مناسبی برای این کار نیست و باعث خردشدن کاشی و سرامیک می‌شود. کاشی سرامیکی یا گلس را می‌توان با مته با نوک کاربایدی یا مته کارباید که در بازار اصطلاحا به آن مته کاربید نیز می‌گویند، سوراخ کرد.

دریل‌کاری کاشی

برای دریل‌کاری کاشی‌های پرسلان که سختی و استحکام بیشتری دارند، مته با نوک الماسه انتخاب مناسبی است. مته‌های بنایی، مته‌هایی فولادی با نوک کاربایدی هستند که می‌توانند به کاشی نفوذ کنند؛ اما احتمال شکستن و خردشدن انواع کاشی با استفاده از این نوع مته بیشتر است. همچنین، اگر لازم است سوراخ بزرگی برای کارهای لوله‌کشی ایجاد کنید، استفاده از مته گردبر سرامیک را به شما پیشنهاد می‌کنیم.


قدم سوم؛ لوازم مورد نیاز برای دریل‌کاری کاشی را آماده کنید

یکی از مهم‌ترین نکات سوراخکاری سرامیک، انتخاب و آماده‌سازی ابزار و لوازم مورد نیاز قبل از شروع به کار است. دریل برقی یا دریل شارژی، مته متناسب با نوع کاشی، نوار چسب کاغذی، تراز لیزری یا تراز بنایی، قلم و تجهیزات ایمنی از ملزومات کار هستند که قبل از شروع سوراخکاری سرامیک و کاشی باید آن‌ها را آماده کنید.


بیشتر بخوانید:تراز لیزری رونیکس در یک نگاه


 

قدم چهارم؛ دقیقا مشخص کنید که کدام قسمت از کاشی را می‌خواهید سوراخ کنید

قبل از شروع به سوراخکاری دیوار، حتما بررسی کنید که از آن قسمت از دیوار، سیم، کابل برق یا لوله‌عبور نکرده باشد. اگر این‌طور است، آن قسمت را برای سوراخکاری انتخاب نکنید.


در این مرحله، سطح کاشی را تمیز کرده و آن را بررسی کنید که ترک نداشته نباشد. کاشی ترک‌خورده را سوراخ نکنید چون خرد می‌شود. برای افزایش دقت کار و کاهش احتمال لغزیدن مته روی سطح سوراخکاری، لازم است قبل از شروع به کار، دقیقا مشخص کنید که کجا را می‌خواهید سوراخ کنید.


نقطه مورد نظر را با استفاده از نوار چسب کاغذی علامت‌گذاری کنید. این نقطه، دقیقا همان قسمتی است که مته دریل باید آن را سوراخ کند. برای دقت حداکثری کار از شابلون سوراخکاری یا راهنمای مته استفاده کنید. این یکی از مهم‌ترین نکات سوراخ‌کردن کاشی است.


قدم پنجم؛ اول ایمنی، بعد کار

تجهیزات ایمنی رونیکس

قبل از شروع به سوراخکاری کاشی و سرامیک، حتما از تجهیزات ایمنی شامل عینک، ماسک و دستکش ایمنی استفاده کنید.


عینک ایمنی و ماسک از چشم‌ها و سیستم تنفسی شما در مقابل گردوغبار و تکه‌های کاشی خردشده در حین کار محافظت می‌کند. دستکش ایمنی نیز موجب حفاظت از پوست شما در حین سوراخ‌کاری کاشی و سرامیک می‌شود.


قدم ششم؛ با چکش به آرامی روی مته بکوبید

مته را درست روی محلی قرار دهید که قبلا با نوار چسب کاغذی علامت‌گذاری کرده بودید. سپس با چکش به آرامی روی مته بکوبید.


استفاده از نوار چسب کاغذی علاوه‌بر علامت‌گذاری دقیق محل سوراخ‌کاری کاشی و سرامیک، به جلوگیری از لغزش مته در هنگام شروع سوراخکاری کمک می‌کند. کار را تا زمانی که مطمئن شدید سوراخ دقیقا در محل مورد نظر در حال حفرشدن است، به آرامی ادامه دهید.


قدم هفتم؛ دریل‌کاری را با حداقل سرعت شروع کنید

حالا نوبت دریل‌کاری کاشی است. دریل را روی کمترین سرعت ممکن تنظیم کرده و فشار ملایمی را به سطح کار وارد کنید. به آرامی کار کنید؛ چراکه دریل‌کاری با سرعت پایین، از ترک‌خوردن کاشی جلوگیری می‌کند. اعمال فشار بیش از حد موجب ترک‌خوردن و ترکیدن پشت کاشی می‌شود و نهایتا سوراخ مورد نظر، قطورتر از اندازه استاندارد حفر می‌شود. همچنین، اگر کاشی پرسلان را سوراخکاری می‌کنید، حواستان باشد که مته‌های الماسه در سرعت‌های بالای دریل آسیب‌پذیرتر هستند.


سرعت اولیه و استاندارد دریل هنگام استفاده از مته‌های الماسه به ابعاد کمتر از ½ اینچ (۱.۲۵ سانتی‌متر)، ۶۰۰ دور بر دقیقه و برای مته‌های ½ تا ۱ اینچی (۲.۵-۱.۲۵ سانتی‌متری) ۴۵۰ دور بر دقیقه است. پس از شروع به کار می‌توانید به تدریج سرعت را بیشتر کنید.


قدم هشتم؛ مته را با آب خنک کنید

خنک‌کردن مته با آب

محل مورد نظر را در حین سوراخکاری با آب، خنک کنید. اصطکاک ناشی از سوراخ‌کردن مواد سخت و متراکم مانند کاشی و سرامیک، گرمای زیادی ایجاد می‌کند که ممکن است سطح مته را بسوزاند یا حتی کاشی را بشکند. اگر می‌خواهید از کاشی و سرامیک دیوارها محافظت کنید و طول عمر مته را نیز افزایش دهید، مته را با آب خیس کنید. می‌توانید از یک بطری کوچک آب یا دستمال مرطوب استفاده کنید.


در قسمت نوک مته بیشترین اصطکاک ایجاد می‌شود. هر چند ثانیه یک‌بار، آن را با آب خنک کنید. نگذارید مته داغ شود و به محض گرم‌شدن آن، دریل را خاموش کنید؛ مته را خنک کنید و سپس کار را ادامه دهید. برای روان‌کاری مته و کمک به عملکرد بهتر آن می‌توانید از روغن قلاویز هم استفاده کنید.

قدم نهم؛ سوراخکاری قسمت زیرین کاشی و سرامیک

در این مرحله از آموزش سوراخکاری سرامیک با دریل، پس از دریل‌کاری کاشی و سرامیک، نوبت به سوراخکاری ملات و آجر پشت سرامیک می‌رسد. حالا می‌توانید اگر دریل چکشی است، آن را در حالت چکشی قرار دهید. سرعت مته را کمی بیشتر کنید و به سوراخکاری تا حد مورد نظر ادامه دهید. به این ترتیب، سوراخ با حداقل آسیب به دیوار خشک یا پانل پشت کاشی گسترش پیدا می‌کند. سپس رولپلاک، پیچ یا سایر اتصال‌دهنده‌ها را وارد سوراخ کنید و با چکش روی آن بکوبید.